Waarom je dit jaar nog beter zonnepanelen kunt bestellen

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen in België? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen. Wacht niet te lang, want vanaf 2024 betaal je aanzienlijk meer voor zonnepanelen. De premie voor zonnepanelen van Fluvius verdwijnt en het btw-tarief stijgt.

In dit artikel bespreken we waarom je dit jaar nog zonnepanelen moet bestellen en hoe je kunt profiteren van de voordelen.

Voordelen van Zonnepanelen in 2023

Als je in 2023 nieuwe zonnepanelen op een bestaand gebouw in Vlaanderen laat installeren, kom je in aanmerking voor een aantrekkelijke eenmalige premie van Fluvius. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Het gebouw moet al sinds ten laatste 31 december 2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet van Fluvius, of je moet er al meer dan vijf jaar geleden een omgevingsvergunning voor hebben gekregen, waarbij het gebouw aan de EPB-vereisten voldoet en de EPB-aangifte tijdig is ingediend.
  • De zonnepanelen moeten op een geïsoleerd dak liggen, indien het om een verwarmd gebouw gaat.
  • Het omvormervermogen mag niet meer dan 10 kVA bedragen.
  • Het mag niet gaan om een uitbreiding van een bestaande installatie.
  • Je kunt de premie pas aanvragen nadat er bij jou een digitale meter is geplaatst.

Hoogte van de Premie

In 2023 bedraagt de Fluviuspremie voor zonnepanelen 150 euro per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp, met bijkomend 75 euro per kWp voor installaties van 4 tot 6 kWp. Dit betekent dat de premie momenteel maximaal 750 euro kan bedragen, op voorwaarde dat dit niet hoger is dan 40% van de investeringskosten (excl. btw) zoals vermeld op de factuur.

Veranderingen in 2024

Vanaf 1 januari 2024, een jaar eerder dan gepland, verdwijnt de premie volledig. De oorspronkelijke halvering tot maximaal 375 euro is niet langer van toepassing. Bovendien betaal je vanaf 2024 opnieuw 21% btw voor zonnepanelen als je woning minder dan tien jaar oud is, in plaats van de huidige 6%.

Besparingen in 2023

Maar wat betekent dit concreet? Joren Jeuris, energieadviseur bij Futech, legt uit: “Als je dit jaar een gemiddelde installatie laat plaatsen, goed voor 10 tot 12 zonnepanelen en een jaarlijkse productie van ongeveer 3.600 tot 4.000 kWh, bespaar je ongeveer 1.850 euro in vergelijking met wachten tot 2024. Dit komt doordat je vanaf 1 januari 2024 meer btw betaalt en geen premie meer ontvangt.”

Kosten van de Installatie

De totale kostprijs van een zonnepaneleninstallatie varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak, de plaatsing, en andere specifieke vereisten. Het is dus moeilijk om een vast bedrag te noemen.

Dit jaar nog een zonnepanelen installatie

Om de premie van 2023 te ontvangen, moet je installatie nog dit jaar geplaatst en gekeurd worden. Als de keuring pas in het volgende jaar plaatsvindt, kom je in aanmerking voor de premie van dat jaar. Het is echter belangrijk om snel te handelen, omdat er momenteel nog ruimte is voor installaties en keuringen in 2023, op voorwaarde dat je nu bestelt en geen onnodige vertraging oploopt.

Plaatsbezoek inplannen

Kortom, het is duidelijk dat het bestellen van zonnepanelen in 2023 een verstandige financiële keuze is. Wacht niet tot 2024, want dan loop je niet alleen de premie mis, maar betaal je ook aanzienlijk meer btw.

Grijp nu de kans om te investeren in duurzame energie en bespaar op lange termijn. Belsol Group staat klaar om je te helpen bij het realiseren van deze waardevolle investering. Aarzel niet en neem vandaag nog contact op voor meer informatie over onze zonnepanelenoplossingen.