Lucht-lucht warmtepomp
Lucht-lucht
Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een alternatief om je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen en te koelen. Je gebruikt namelijk geen fossiele brandstof, enkel elektriciteit is een vereiste.

Dit soort type warmtepompen zijn opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator en deze lucht wordt vervolgens tot op de gewenste temperatuur gebracht door middel van koelgas. Dit koelgas wordt opgewarmd door een compressor waardoor het opgewarmde koelgas zijn energie afgeeft aan de lucht die door de binnen-unit aangezogen wordt. Je kunt het systeem ook omgekeerd en dus als airco gebruiken.

De warmtepomp onttrekt dan de warme lucht uit een ruimte en blaast deze naar buiten.

De voordelen

Lucht-lucht warmtepompen zijn in vergelijking met andere warmtepompen het goedkoopste in aanschaf. Naast de goedkopere prijs zijn er nog een aantal voordelen dat dit soort type warmtepomp met zich meebrengt.

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp op een rijtje:

de warmtepomp kan in warme perioden ook gebruikt worden als airco.
dankzij de snelle werking van het toestel kan een ruimte snel op de gevraagde temperatuur gebracht worden.
koelen en verwarmen tot 5 ruimtes met slechts 1 buitenunit.
snelle en gemakkelijke installatie: doorgaans binnen een paar uur klaar!
De kosten van een lucht-lucht warmtepomp

Eerder gaven we aan dat dit soort warmtepompen goedkoper is dan de andere warmtepompen, maar er zijn altijd een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Denk hierbij aan het aantal binnenunits en hun type (wand-, plafond- of vloermodel), of het gewenste vermogen van de installatie.

Over het algemeen starten de prijzen vanaf ongeveer 2500 euro (incl. installatie) wanneer je een ruimte van gemiddelde grootte zou willen verwarmen of koelen met een wandmodel of binnen-unit. Gaat de keuze naar een plafondmodel, dan zullen de kosten wat hoger liggen omdat het om een complexere installatie gaat.

Warmtepomp combineren met zonnepanelen

Een lucht-lucht warmtepomp maakt geen rechtstreeks gebruik van fossiele brandstoffen, enkel elektriciteit. Om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepomp kan je zonnepanelen laten plaatsen. Met zonnepanelen kun je namelijk zelf elektriciteit voor je huishouden produceren en deze elektriciteit kan dan ook gebruikt worden voor de warmtepomp.

BESPAAR ENERGIEKOSTEN
Interesse in het laten plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp?

Zou je graag meer informatie willen over onze warmtepompen of ben je benieuwd of jouw huis geschikt is voor een lucht-lucht warmtepomp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Offerte aanvragen