Lucht-lucht warmtepompen: Voordelen, prijs & werking

Lucht-lucht warmtepompen biedt een efficiënte en betaalbare manier om je woning te verwarmen en te koelen. Met talloze voordelen en dankzij de interessante warmtepomp premie, is dit een ideale investering voor steeds meer mensen die hun huis bouwen of renoveren.

In dit artikel ontdek je alle voordelen, de werking en de prijs van een lucht-lucht warmtepomp.

Werkingsprincipe van  lucht-lucht warmtepompen

De werking van lucht-lucht warmtepompen zijn gebaseerd op het onttrekken van warmte uit de buitenlucht. Dit gebeurt via een buitenunit, die zoals de naam al aangeeft, buiten je woning wordt geplaatst op verschillende locaties rondom je huis. De buitenunit is uitgerust met een compressor, die door het gebruik van een koelmiddel in staat is om warmte uit de omgevingslucht te onttrekken. Deze onttrokken warmte wordt vervolgens opgewarmd.

Het principe is vergelijkbaar met een fietspomp; bij herhaaldelijk pompen wordt de fietspomp warm. Op dezelfde manier komt er warmte vrij bij het samenpersen van het gas in de compressor van de lucht-lucht warmtepomp. De opgewarmde lucht wordt daarna via een ventilator, geïnstalleerd in je woning, de woonruimte ingeblazen.

Innovatie bij lucht-lucht warmtepompen

Het lucht-lucht warmtepompsysteem is populair op de consumentenmarkt vanwege de lagere investeringskosten, geringe aanlegkosten en het hoge gebruiksgemak. Fabrikanten blijven continu innoveren op het gebied van warmtepompen. Hoewel de werking door de jaren heen gelijk is gebleven, zijn er aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan de ventilatoren die warme lucht je woning inblazen.

Deze ventilatoren kunnen nu in sommige gevallen aan het plafond worden gemonteerd, waardoor ze minder ruimte innemen dan wanneer ze op de vloer moeten worden geplaatst. Bovendien is er veel aandacht besteed aan het geluidsvolume van de ventilatoren, waardoor de meeste verkrijgbare modellen fluisterstil zijn.

Voordelen van lucht-lucht warmtepompen

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp zijn duidelijk en overtuigend. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Een lucht-lucht warmtepomp is aanzienlijk goedkoper in aanschaf en aanleg dan geothermische warmtepompen, zoals water-water- of grond/water-systemen.
  • Het lucht-lucht warmtepompsysteem is geschikt voor alle typen en maten woningen, waaronder ook de wat kleinere woningen.
  • Een lucht-lucht warmtepomp kan ook worden gebruikt als airconditioning tijdens warme periodes.
  • Het systeem reageert snel, waardoor de verbonden ruimte snel op de gewenste temperatuur wordt gebracht.
  • De installatie van een lucht-lucht warmtepomp is relatief eenvoudig omdat er geen specifieke leidingen of graafwerkzaamheden nodig zijn zoals bij andere warmtepompsystemen.

Nadelen van lucht-lucht warmtepompen

Hoewel de voordelen overtuigend zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een lucht-lucht warmtepomp:

  • Bij kouder weer moet de compressor harder werken om warme lucht te genereren voor je woning, wat het rendement enigszins verlaagt in vergelijking met andere beschikbare systemen.
  • Bij zeer lage buitentemperaturen kan het nodig zijn om een andere verwarmingsbron als back-up te gebruiken, zoals elektrische verwarming, een olieradiator, een houtkachel of een open haard.

Lucht-water warmtepomp vs. lucht-lucht warmtepomp

Bij de keuze tussen een lucht-water warmtepomp en een lucht-lucht warmtepomp zal de aanwezigheid van wandverwarming of vloerverwarming in je woning vaak doorslaggevend zijn. Een lucht-water warmtepomp is ideaal wanneer deze verwarmingsinfrastructuur al aanwezig is, terwijl een lucht-lucht warmtepomp een goede optie is als er nog geen verwarming in een bepaalde ruimte is.

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is de meest betaalbare oplossing in vergelijking met andere warmtepompsystemen zoals lucht-water, water-water, grond-water en hybride systemen. Het is een aantrekkelijke keuze voor mensen die geen grote investeringen kunnen doen of geen ingrijpende verbouwing willen ondergaan in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp.

De aankoop- en installatieprijs van een lucht-lucht warmtepomp is afhankelijk van de grootte van je woning en het aantal kamers dat je wilt verwarmen of koelen. Gemiddeld ligt deze prijs tussen de 4000 en 7000 euro voor een vrijstaande woning. Dit is een relatief lage investering in vergelijking met warmtepompsystemen waarvoor graaf- en grondboringswerkzaamheden noodzakelijk zijn.

Vrijblijvend advies over lucht-lucht warmtepompen

Lucht-lucht warmtepompen bieden vele voordelen, waaronder lagere kosten in aanschaf en aanleg, snelle reactietijd en gebruiksgemak. Neem contact op met Belsol Group voor meer informatie.. Wij bieden kosteloos een op maat gemaakte offerte aan voor jouw toekomstige lucht-lucht warmtepomp, passend bij jouw woning.