Wat is een thuisbatterij?

De naam verklapt het al; een batterij voor thuis. Kortom, een thuisbatterij is een batterij wat stroom op kan slaan. Die gekochte of opgewekte stroom (middels bijvoorbeeld zonnepanelen) kan op een later moment worden gebruikt.

Zit jij vast aan een dynamisch energiecontract? Dan kan een thuisbatterij erg voordelig uitpakken. Wanneer de prijs van stroom aan de lage zijde is, kan je extra stroom kopen en deze opslaan in de batterij. Stijgen de prijzen de pan uit? Dan zit jij nog even goed!

Hoe werkt een thuisbatterij?

Je zonnepanelen wekken stroom op. Wek je meer stroom op dan je die dag hebt verbruikt? Dan leveren ze de overtollige hoeveelheid opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Mocht je de stroom willen gebruiken, wordt dit afgenomen van het elektriciteitsnet, wat je gaat kosten. Hoe zorg je er dan voor dat jij de baas bent van de overtollige opgewekte stroom? Daar komt de batterij van pas.

De werking van een thuisbatterij is relatief simpel: De overtollige hoeveelheid stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen gaat eerst naar de batterij voor er wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Als je in in de avond of op een extra bewolkte avond gebruik wil maken van stroom, maak je eerst gebruik van de opgeslagen stroom in de batterij voor je gaat afnemen van het elektriciteitsnet. Dat scheelt op den duur enorm in de kosten!

Geïnteresseerd, maar (nog) geen zonnepanelen? Bekijk wat wij voor jou kunnen betekenen!

Belangrijke punten waar je op moet letten

Een snelle zoektocht op het internet laat je heel veel verschillende thuisbatterijen zien. Maar wat is nou een goede thuisbatterij, en waar moet je op letten tijdens deze zoektocht?

Opslagcapaciteit en rendement

De opslagcapaciteit van een batterij verschilt per huishouden. Dit hangt af van de zonnepanelen en je energieverbruik. Een te kleine thuisbatterij kan niet opboksen tegen een hoog energieverbruik, en een te grote thuisbatterij wordt niet volledig benut.

Daarnaast gebeurt het (ont)laden van de batterij met een rendement. Een hoog rendement is daarom een stuk gunstiger! Ook komt de opslagcapaciteit van de batterij om de hoek kijken.

Verschil bruikbare en volledige capaciteit

Wist je dat –afhankelijk van het type thuisbatterij– sommige thuisbatterijen een lagere bruikbare capaciteit hebben dan de volledige capaciteit? Dat betekent dat niet alle opgeslagen stroom volledig kan worden benut. Dit is afhankelijk van het type batterij, en ligt aan de cellen van de batterij die niet optimaal benut kunnen worden.

Bij een lithium batterij liggen de bruikbare en volledige capaciteit een stuk dichter bij elkaar dan bijvoorbeeld een loodzuur batterij.

BESPAAR ENERGIEKOSTEN
Interesse in het laten plaatsen van een thuisbatterij?

Neem contact met ons op. We beantwoorden al jouw vragen, en kijken naar de beste thuisbatterij die bij jouw situatie past.

Offerte aanvragen