Thuisbatterijen: efficiënt en duurzaam energiebeheer

Als je kiest voor een thuisbatterij, stelt deze jou in staat om de door jouw zonnepanelen geproduceerde zonne-energie op te slaan. Op deze manier kun je de opgeslagen energie gebruiken wanneer je deze nodig hebt en gaat er geen energie verloren. Bovendien kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het net halen, zodat jij deze kunt benutten wanneer de energie duurder is.

De combinatie zonnepanelen met thuisbatterijen

De meeste voordelen haal je uit jouw thuisbatterij wanneer je deze combineert met zonnepanelen. Daarom kiezen veel mensen tegenwoordig, wanneer ze voor zonnepanelen kiezen, ook meteen voor een thuisbatterij. Hoewel dit een extra investering vergt, is het een toekomstgerichte investering die redelijk snel kan worden terugverdiend. Over het algemeen kun je rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar, maar dit kan zelfs sneller zijn als jouw energieverbruik hoog is.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is geen op zichzelf staand apparaat, maar maakt deel uit van een volledig systeem in combinatie met zonnepanelen, een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar. Zonder de combinatie met zonnepanelen is een thuisbatterij een stuk minder interessant.

Thuisbatterijen functioneren eigenlijk niet als een losstaand gegeven, maar maakt deel uit van een uitgebreider systeem. Jouw zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit, die vaak in de vorm van gelijkstroom wordt geproduceerd. Deze gelijkstroom kan op dat moment op drie manieren worden benut. De eerste is direct verbruik, wat betekent dat jij de elektriciteit gebruikt om aan jouw huidige energiebehoeften te voldoen.

De tweede manier is het opslaan van de elektriciteit in de thuisbatterij. Hierdoor bewaar je de opgewekte energie voor later gebruik. Bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt en de zonnepanelen geen stroom opwekken. De derde manier is het terug leveren van de overtollige energie aan het elektriciteitsnet, wat gebeurt wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan jij op dat moment nodig hebt in jouw huishouden.

De samenwerking van zonnepanelen met thuisbatterijen

Jouw zonnepanelen zetten overdag zonlicht om in stroom, die je direct kunt gebruiken voor jouw dagelijkse behoeften. Eventueel overschot kan worden opgeslagen in de thuisbatterij voor later gebruik, bijvoorbeeld ‘s avonds en ‘s nachts wanneer er geen zonlicht is. Hierdoor wordt jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderd en kun je besparen op jouw energiekosten.

De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij van Huawei biedt een efficiënt energiebeheer. Gedurende de dag, wanneer de zon schijnt, produceren jouw zonnepanelen elektriciteit die je direct kunt gebruiken voor jouw huishoudelijke apparaten. Als jouw energieverbruik op dat moment lager is dan de opgewekte stroom, wordt het overschot opgeslagen in de thuisbatterij.

Hierdoor kun je ‘s avonds, wanneer de zon onder is, gebruik maken van de opgeslagen energie uit de thuisbatterij in plaats van deze van het elektriciteitsnet te halen. Dit resulteert in een vermindering van jouw afhankelijkheid van het net en bespaart je op jouw energiekosten.

Hoe zit de werking van thuisbatterijen in elkaar?

Een thuisbatterij is niet alleen een op zichzelf staand apparaat, maar omvat ook een omvormer en een metersysteem om het energieverbruik en de energieopslag efficiënt te beheren. Meestal wordt een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen,.

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan in principe op drie manieren worden gebruikt;

  • de stroom kan onmiddellijk worden verbruikt voor dagelijks gebruik
  • de stroom kan worden opgeslagen in de thuisbatterij voor later gebruik
  • de energie kan worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet

De omvormer is een cruciaal onderdeel van het systeem, omdat het de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom, die geschikt is voor gebruik in jouw huishouden. Het metersysteem houdt het verbruik en de opslag van energie bij, zodat je altijd een duidelijk overzicht hebt van jouw energiestromen.

Bespaar op jouw energiekosten met een thuisbatterij

Bij Belsol Group staan we klaar om jou te adviseren over de beste thuisbatterijoplossingen die passen bij jouw specifieke energiebehoeften. Een thuisbatterij kopen is een investering in een duurzame toekomst en kan op de lange termijn veel besparingen opleveren.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe je kunt profiteren van zonne-energie en een thuisbatterij. Ons team van experts staat voor je klaar om je te adviseren.