Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Als je overweegt om zonnepanelen te kopen, dan is het belangrijk om te weten hoe lang deze panelen meegaan. De levensduur van zonnepanelen kan namelijk invloed hebben op de besparing die je ermee kunt realiseren en op de duurzaamheid van je investering. In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur en waarom dit belangrijk is.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen worden gezien als duurzame investeringen voor de lange termijn, maar hoe lang gaan ze eigenlijk mee? De levensduur wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel, de kwaliteit van de materialen, de installatie en het onderhoud.

Waarom is de levensduur van zonnepanelen belangrijk?

De levensduur van zonnepanelen is belangrijk omdat het invloed heeft op de besparing die je ermee kunt realiseren. Zonnepanelen zijn een investering die je terugverdient door de besparing op je energierekening. Hoe langer de levensduur van de zonnepanelen, hoe meer je kunt besparen.

Daarnaast is de levensduur ook belangrijk voor de duurzaamheid van je investering. Als de zonnepanelen snel verslijten, dan moet je deze eerder vervangen en dat is niet alleen kostbaar, maar ook minder duurzaam.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende factoren die de levensduur van zonnepanelen beïnvloeden. Hieronder lichten we deze factoren kort toe:

Type zonnepaneel
Er zijn verschillende typen zonnepanelen op de markt, zoals monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. De levensduur kan verschillen per type zonnepaneel.

Kwaliteit van de materialen
De kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn bij het maken van de zonnepanelen kan invloed hebben op de levensduur. Materialen van hoge kwaliteit gaan over het algemeen langer mee.

Installatie
Een goede installatie van de zonnepanelen is belangrijk voor de levensduur. Als de panelen niet goed zijn geïnstalleerd, dan kunnen er problemen ontstaan zoals lekkage of beschadiging van de panelen.

Onderhoud
Het regelmatig onderhouden van de zonnepanelen kan de levensduur van de panelen verlengen. Dit houdt onder andere in dat de panelen regelmatig schoongemaakt moeten worden en dat de bekabeling en omvormers gecontroleerd moeten worden.

Hoe kun je de levensduur van zonnepanelen verlengen?

Als je wilt dat je zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan, dan kun je verschillende maatregelen nemen om de levensduur te verlengen. Hieronder geven we een aantal tips:

Kies voor zonnepanelen van goede kwaliteit
Investeer in zonnepanelen van hoge kwaliteit, die gemaakt zijn van duurzame materialen.

Laat de zonnepanelen goed installeren
Zorg ervoor dat de zonnepanelen goed geïnstalleerd worden door een professionele installateur.

Onderhoud de zonnepanelen regelmatig
Maak de zonnepanelen regelmatig schoon en laat de bekabeling en omvormers controleren.

Vermijd schaduw op de zonnepanelen
Plaats de zonnepanelen op een plek waar ze zo min mogelijk schaduw hebben. Schaduw kan namelijk de opbrengst van de panelen verminderen.

Schakel de zonnepanelen uit bij storm
Als er een storm op komst is, schakel dan de zonnepanelen uit. Dit voorkomt schade aan de panelen en aan de omvormer.

Wij adviseren je graag

Bij Belsol Group helpen wij je graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw zonnepanelen, zodat je kunt profiteren van een duurzame investering voor de lange termijn. Neem vrijblijvend contact op als je meer informatie wilt over het aanschaffen van zonnepanelen.