Is het in 2024 nog steeds rendabel om zonnepanelen op jouw dak te laten installeren? In dit artikel worden de terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie en de factoren die deze beïnvloeden belicht. Zonnepanelen zijn inmiddels gemeengoed geworden, niet alleen vanwege de toenemende eisen van de overheid op het gebied van hernieuwbare energie, maar ook omdat de Belg minder afhankelijk wil zijn van de wisselende energieprijzen. De vraag is echter of de voordelen van zonnepanelen opwegen tegen de investeringskosten, die nog steeds enkele duizenden euro’s bedragen.
Voordelen van zonnepanelen in 2024
In 2024 zijn er diverse redenen om voor zonnepanelen te kiezen:
- De elektriciteitskosten dalen aanzienlijk, wat leidt tot minder afhankelijkheid van de prijsfluctuaties op de energiemarkt.
- De kwaliteit van zonnepanelen is verbeterd, wat resulteert in een langere levensduur en gunstigere terugverdientijden.
- Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om aan de EPB-normen te voldoen.
Digitale meters en zonnepanelen
Sinds 2019 worden geleidelijk aan digitale meters geïntroduceerd door de Vlaamse regering. Meer dan 2,5 miljoen Vlamingen hebben inmiddels de omschakeling gemaakt. In Brussel waren er in november 2023 ongeveer 40.000 digitale meters. In Wallonië werd in de afgelopen jaren gefocust op grootverbruikers, maar sinds 2023 zijn ook prosumenten met kleine zonnepaneleninstallaties (< 5 kW) aan de beurt. Wallonië heeft momenteel 155.000 digitale meters.
Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden
De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie is een belangrijke factor bij het nemen van een investeringsbeslissing. Hoewel zonnepanelen veel elektriciteit kunnen opwekken, is de investering alleen gerechtvaardigd als de terugverdientijd redelijk is. De elektriciteitskosten die bespaard worden door de stroomproductie van zonnepanelen spelen hierbij een centrale rol. Andere relevante factoren zijn:
- De levensduur van de zonnepanelen, die gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar ligt.
- De locatie van de zonnepanelen, inclusief schaduwinval, hellingsgraad en geografische ligging van de woning.
- De beschikbare premies en subsidies.
- Eventuele noodzaak voor dakmodernisatie, bijvoorbeeld bij onvoldoende draagkracht of gebrek aan isolatie.
- Onderhoudskosten, zoals het reinigen van zonnepanelen in bosrijke omgevingen.
- Uitbetalingen van groenestroom certificaten, met name in Brussel.
Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen in Vlaanderen en Wallonië rond de acht jaar, terwijl deze in Brussel ongeveer vijf jaar bedraagt. Dit is afhankelijk van hoe goed de genoemde factoren op elkaar inspelen.
Wijzigingen in Belgische zonnepanelenpremies in 2024
Brussel
In Brussel worden nog steeds groenestroomcertificaten uitgegeven, die aan de elektriciteitsleverancier kunnen worden verkocht tegen de marktprijs. Luminus koopt deze certificaten aan voor € 70. Sinds oktober 2023 zijn de vermenigvuldigingscoëfficiënten van de groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties verhoogd. Ook moet de certificering van de installatie niet vergeten worden.
Wallonië
In Wallonië betalen eigenaars van zonnepanelen die voor 1 januari 2024 gecertificeerd zijn en een analoge meter hebben, tot eind 2030 een prosumententarief als compensatie voor het gebruik van het netwerk. Tot 2024 werd dit prosumententarief deels terugbetaald door de netbeheerder, maar sindsdien is de volledige kostenpost voor eigen rekening.
Vlaanderen
In Vlaanderen werd in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen ingevoerd als compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. Helaas werd deze premie op 31 december 2023 afgeschaft. Ondanks de afschaffing van deze premie zijn zonnepanelen door de prijsdaling nu zelfs zonder premie goedkoper dan in 2022 met premie. Voor eigenaars van niet-verwarmde gebouwen met asbest in het dak kan een premie voor het verwijderen van asbest worden aangevraagd.
Hoeveel zonnepanelen zijn nodig voor jouw woning?
Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Dan is het tijd om onderzoek te doen naar de geschikte installatie. Om het ideale aantal zonnepanelen voor jouw woning te bepalen, is het belangrijk om inzicht te hebben in je jaarlijkse elektriciteitsverbruik en de mate van afhankelijkheid van het energienet. Een grote installatie om in de volledige elektriciteitsbehoefte te voorzien is een goed idee, maar het is mogelijk dat niet alle opgewekte energie verbruikt kan worden (tenzij een thuisbatterij wordt gebruikt). Bovendien is de beschikbare dakoppervlakte beperkt.
Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt jaarlijks tussen de 3.500 kWh en 4.000 kWh elektriciteit. Hiervoor kiezen velen voor een installatie van 3 tot 5 kWp, wat neerkomt op 10 tot 20 panelen. Om precies te weten wat het beste is voor jouw verbruiksgewoonten, kan het beste de gratis prijscalculator worden gebruikt. Deze tool geeft inzicht in hoeveel zonnepanelen nodig zijn en wat de kosten zijn.
De toekomst van zonnepanelen in België
In 2024 blijft de investering in zonnepanelen een aantrekkelijke optie voor Belgische huishoudens. Ondanks de veranderingen in premies en de introductie van digitale meters, zorgen de dalende kosten en verbeterde technologie ervoor dat de terugverdientijd steeds korter wordt. Door te investeren in zonnepanelen wordt niet alleen bespaard op energiekosten, maar wordt ook bijgedragen aan een duurzamere toekomst. Voor een grondige analyse en advies op maat kunnen wij bij Belsol Group helpen om de beste keuzes te maken voor jouw specifieke situatie. Neem vandaag nog contact met ons op!