Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je moet leggen

Als je overweegt om zonnepanelen te laten leggen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het antwoord hangt af van een aantal factoren, zoals jouw energieverbruik, de grootte van jouw dak en de efficiëntie van de panelen die je kiest. In dit artikel bespreken we hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Bepaal jouw energieverbruik

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je moet laten leggen, moet je eerst jouw energieverbruik kennen. Je kunt jouw energierekening raadplegen om te zien hoeveel kilowattuur (kWh) je verbruikt op jaarbasis. Als je geen toegang hebt tot jouw energierekening, kun je een schatting maken van jouw energieverbruik op basis van het aantal personen in jouw huishouden en het type woning dat je hebt. Gemiddeld verbruikt een huishouden in België ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Bepaal de grootte van jouw dak

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van jouw dak. De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van ongeveer 1,65 m x 1 m. Als jouw dak 30 vierkante meter groot is, kun je ongeveer 18 zonnepanelen leggen.

Bepaal de efficiëntie van de zonnepanelen

De efficiëntie van de zonnepanelen die je kiest, bepaalt hoeveel elektriciteit ze kunnen produceren. Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe meer elektriciteit ze kunnen produceren. Als je kiest voor panelen met een vermogen van 300 Wp, heb je minder panelen nodig dan wanneer je kiest voor panelen met een vermogen van 250 Wp.

Bereken het aantal zonnepanelen

Nu je jouw energieverbruik kent, de grootte van jouw dak en de efficiëntie van de panelen die je kiest, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Een gemiddeld zonnepaneel van 300 Wp produceert ongeveer 270 kWh per jaar. Om jouw energieverbruik van 3.500 kWh per jaar te dekken, heb je ongeveer 13 zonnepanelen nodig van 300 Wp. Dit is echter slechts een ruwe schatting en het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kan variëren op basis van de efficiëntie van de panelen en de hoeveelheid zonlicht die jouw dak ontvangt.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat je misschien niet al jouw energiegebruik wilt of kunt dekken met zonnepanelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts een deel van jouw energieverbruik te dekken, afhankelijk van jouw budget en energiebehoeften.

Vrijblijvend plaatsbezoek

Het laten leggen van zonnepanelen is een uitstekende manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst en jouw energierekening te verlagen. Door te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat je de juiste investering doet en het maximale uit jouw zonne-energiesysteem haalt.

Belsol Group kan je helpen bij het kiezen van de juiste zonnepanelen en het berekenen van het aantal panelen dat je nodig hebt om jouw energierekening te verlagen. Neem vandaag nog contact met ons op om een plaatsbezoek in te plannen. We kijken dan samen met jou hoeveel zonnepanelen je kunt leggen.