De kosten van zonnepanelen plaatsen

Ben je van plan om zonnepanelen te installeren om je energierekening te verlagen? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel de kosten zullen bedragen. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste factoren die de kosten van het plaatsen van zonnepanelen beïnvloeden, zodat je een beter idee krijgt van wat je kunt verwachten. Er zijn verschillende factoren die de kosten van het plaatsen van zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zoals:

Het aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van het energieverbruik van je huishouden en de grootte van je dakoppervlak. Het energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden, je dagelijkse activiteiten en de grootte van je huis.

In 2020 verbruikte een gemiddeld Vlaams gezin 2.944 kWh elektriciteit. Om dit verbruik volledig te dekken met zonnepanelen heb je ongeveer 14 zonnepanelen nodig van 250 watt-piek (Wp) per stuk. Deze panelen nemen ongeveer 28 vierkante meter aan dakoppervlak in beslag.

Als je meer energie wilt opwekken dan je verbruikt, kun je ervoor kiezen om extra zonnepanelen te plaatsen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van extra panelen hogere kosten met zich meebrengt.

Het type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, elk met hun eigen prijskaartje. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe hoger de prijs zal zijn.

De ligging van het dak

De ligging van je dak kan van invloed zijn op de kosten van het plaatsen van zonnepanelen. Als je dak bijvoorbeeld een steile helling heeft, kan dit de installatie bemoeilijken en de kosten verhogen.

Ook de oriëntatie van het dak is belangrijk. Een dak dat op het zuiden is gericht, heeft de beste oriëntatie voor zonnepanelen. Als je dak op het oosten of westen is gericht, zal de opbrengst van de zonnepanelen lager zijn. Als je dak op het noorden is gericht, is het niet aan te raden om zonnepanelen te plaatsen.

Bijkomende kosten

Naast de kosten van de zonnepanelen en de installatie kunnen er nog andere kosten zijn, zoals vergunningen en administratiekosten. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je budget.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten, zoals de afstand van je woning tot de installateur, de kosten van het leggen van extra bekabeling of het vervangen van de meterkast.

Het is daarom belangrijk om vooraf een duidelijk beeld te hebben van alle kosten die bij het plaatsen van zonnepanelen komen kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

De gemiddelde kosten

Nu je een idee hebt van de factoren die de kosten van het plaatsen van zonnepanelen beïnvloeden, wil je waarschijnlijk weten wat je kunt verwachten qua prijzen. Over het algemeen kun je rekenen op een totale prijs tussen de 4000 en 15.000 euro, afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Het is ook belangrijk om op te merken dat er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn die kunnen helpen om de kosten te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een energiepremie als je zonnepanelen installeert. Het is een goed idee om dit te onderzoeken voordat je een beslissing neemt over het plaatsen van zonnepanelen.

Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen kan een geweldige manier zijn om je energierekening te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzame toekomst. De kosten van het plaatsen van zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen, het type panelen en de installateur. Het is belangrijk om alle kosten goed in kaart te brengen voordat je een beslissing neemt over het plaatsen van zonnepanelen. Vergeet niet om ook te onderzoeken welke subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn om de kosten te verlagen.

Als je vragen hebt over de kosten van het plaatsen van zonnepanelen, neem dan contact op met ons op. Wij kunnen je helpen bij het bepalen van de beste oplossing voor jouw situatie en kunnen je informeren over alle kosten en voordelen.