Zonnepanelen opbrengst verhogen

Als je op zoek bent naar manieren om jouw huis duurzamer te maken, dan is het installeren van zonnepanelen een goed idee. Zonnepanelen wekken namelijk schone energie op uit zonlicht, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. In dit artikel gaan we dieper in op de zonnepanelen opbrengst en wat je kunt doen om deze te verhogen.

Hoeveel energie wekt een zonnepaneel op?

De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dit is de maximale hoeveelheid stroom die het paneel onder ideale omstandigheden kan leveren. In de praktijk zal de opbrengst vaak iets lager liggen dan het vermogen van het paneel. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oriëntatie van het paneel, de hellingshoek en eventuele schaduwvorming.

Gemiddelde opbrengst in België en Nederland

In België en Nederland schijnt de zon minder vaak en fel dan in landen zoals Spanje of Italië. Hierdoor is de opbrengst van zonnepanelen in België lager dan in deze landen. Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel in België en Nederland tussen de 250 en 300 kWh per jaar op. Dit betekent dat een systeem van 10 zonnepanelen ongeveer 2.500 tot 3.000 kWh per jaar kan opwekken. Dat is voldoende om ongeveer 75% van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden te dekken.

Hoe verhoog je de opbrengst?

Er zijn verschillende manieren om de opbrengst van je zonnepanelen te verhogen. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:

 • Plaatsing en oriëntatie
  Zonnepanelen moeten zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen om een maximale opbrengst te behalen. De beste orientatie is zuid, zuidoost of zuidwest. Een hellingshoek van 35 graden is ideaal. Plaatsing onder een hoek van 20 tot 50 graden is echter ook prima.
 • Kies voor hoog rendement zonnepanelen
  Hoog rendement zonnepanelen hebben een hoger vermogen dan standaard zonnepanelen. Dit betekent dat je met hetzelfde aantal panelen meer energie opwekt.
 • Maak gebruik van optimizers
  Een optimizer is een apparaatje dat tussen het zonnepaneel en de omvormer wordt geplaatst. Hiermee kan de opbrengst van individuele zonnepanelen worden geoptimaliseerd.
 • Monitor de zonnepanelen opbrengst
  Door de opbrengst van de zonnepanelen te monitoren, kun je zien of de panelen optimaal presteren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een app.

 

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Natuurlijk zijn er ook factoren die de zonnepanelen opbrengst negatief kunnen beïnvloeden, zoals schaduw en vervuiling. Schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels kan ervoor zorgen dat er minder zonlicht op de panelen valt, waardoor de opbrengst afneemt. Ook vervuiling, zoals stof, bladeren en vogelpoep, kan ervoor zorgen dat er minder zonlicht op de zonnepanelen valt en daarmee de opbrengst verlagen. Het is daarom belangrijk om de zonnepanelen regelmatig schoon te maken en te zorgen dat ze niet in de schaduw staan.

Om de opbrengst van zonnepanelen te optimaliseren, is het verder belangrijk om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen.

Bij Belsol helpen we je graag verder bij het vinden van de juiste zonnepanelen voor jouw situatie en zorgen we voor een professionele installatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een adviesgesprek.