Opbrengst zonnepanelen winter

Zonnepanelen zijn een fantastische manier om op duurzame wijze elektriciteit op te wekken. Maar hoe zit het met de opbrengst van zonnepanelen in de winter? Zijn zonnepanelen wel effectief wanneer er minder zonlicht is? In deze blog gaan we dieper in op de opbrengst van zonnepanelen in de winter en geven we advies over het optimaliseren van je opbrengst.

Werking van zonnepanelen

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen. Het zonlicht wordt opgevangen door de panelen en omgezet in gelijkstroom. De omvormer zorgt vervolgens voor de omzetting van de gelijkstroom naar wisselstroom, wat gebruikt kan worden in je huishouden of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Opbrengst zonnepanelen in de winter minder

In de winter zijn de dagen korter en de zon staat lager aan de hemel. Dit betekent dat de zonnepanelen minder zonlicht vangen dan in de zomer. Dit heeft logischerwijs invloed op de opbrengst van de panelen. Toch betekent dit niet dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter verwaarloosbaar is. Zonnepanelen werken namelijk op basis van daglicht, niet op basis van warmte of direct zonlicht. Zelfs op bewolkte dagen leveren zonnepanelen energie op, zij het minder dan op heldere dagen.

Bovendien kunnen moderne zonnepanelen efficiënter omgaan met diffuus licht, zoals dat in de wintermaanden vaker voorkomt. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter niet zo laag is als vaak wordt gedacht.

Optimaliseer zonnepanelen voor in de winter

Er zijn echter een aantal factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen in de winter. Hieronder vind je een aantal tips om je opbrengst te optimaliseren:

Zorg voor een goede oriëntatie van je zonnepanelen

Een goede oriëntatie van je zonnepanelen is essentieel voor een optimale opbrengst. In België worden zonnepanelen het best georiënteerd op het zuiden.. Op deze manier vangen ze het meeste zonlicht op. Wanneer zonnepanelen niet op het zuiden gericht zijn, kan dit de opbrengst in de winter verminderen.

Plaats je zonnepanelen op een hoek van 30 tot 45 graden

Een hoek van 30 tot 45 graden is ideaal voor de opbrengst van zonnepanelen. Wanneer de panelen te plat of te steil geplaatst worden, kan dit de opbrengst verminderen. Wanneer je zonnepanelen op een plat dak installeert, kun je gebruik maken van een speciale beugel om de juiste hoek te creëren.

Lokale weersomstandigheden

De opbrengst van zonnepanelen in de winter wordt ook beïnvloed door lokale weersomstandigheden, zoals temperatuur, bewolking en sneeuwval. Koude temperaturen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen zelfs verhogen. Maar als er sneeuw ligt, zal dat de opbrengst verminderen. Sneeuw bedekt de panelen en laat ze niet toe om de zonnestralen op te vangen. Ook bewolkte dagen hebben een negatieve invloed op de opbrengst. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie op te wekken, dus als er geen zonlicht is, is er geen energieopbrengst.

Graag meer weten?

Bij Belsol zijn we gespecialiseerd in duurzame oplossingen en kunnen we je helpen bij het kiezen en installeren van de juiste zonnepanelen en warmtepompen. We hebben een team van experts dat je kan adviseren over de meest geschikte oplossingen voor jouw specifieke behoeften. Ook bieden we onderhoudsdiensten en zorgen ervoor dat je systemen optimaal blijven presteren.

We nodigen je uit om vrijblijvend contact op te nemen voor meer informatie of een adviesgesprek aan te vragen. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van je duurzame energiedoelen.