Asbest dak verwijderen: wat zijn de verplichtingen?

Wil jij jouw asbest dak verwijderen? Bij Belsol Group begrijpen we de ernst van asbestdaken en de verplichtingen die eraan verbonden zijn. De Vlaamse regering heeft namelijk bepaald dat tegen 2034 alle risicovolle asbesttoepassingen moeten worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen.

We staan klaar om je te helpen bij het begrijpen van deze verplichting en om je te voorzien van de juiste oplossingen.

Is een asbest dak verwijderen verplicht?

De Vlaamse regering heeft beslist dat alle asbestdaken tegen 2034 moeten worden vervangen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat, wanneer je dak in goede staat verkeert, het niet direct schadelijk is.

In dat geval kan het verwijderen ervan nog even worden uitgesteld. Pas wanneer het dak verouderd, verweerd of beschadigd is, vormt het een gevaar. De vezels komen dan los en kunnen worden ingeademd. In zo’n situatie wordt het ten zeerste aangeraden om het dak zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Je moet dus zelf inschatten welk risico je loopt. Als je niet zeker bent, neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experts beschikken over de nodige kennis en ervaring om een weloverwogen beslissing te nemen.

Beperkingen bij een asbest dak

Het is belangrijk om te weten dat je geen herstellingen of andere werkzaamheden mag uitvoeren op een asbest dak. Het vrijkomen van asbestvezels bij elke vorm van manipulatie vormt een gevaar voor zowel jouw gezondheid als het milieu.

Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om zonnepanelen op een asbest dak te plaatsen. Alleen het verwijderen en vervangen van het dak is toegestaan.

Hoe herken je een asbest dak?

Ben je niet zeker of je dak asbest bevat? Er zijn enkele kenmerken waar je op kunt letten om een asbest dak te identificeren:

Let op de markering

Als je een N of NT markering op het oppervlak vindt, is het dak hoogstwaarschijnlijk asbestvrij. Deze markering staat voor New Technology, wat betekent dat er geen asbest is gebruikt bij de productie.

Bouwjaar

Daken die vóór 1990 zijn gelegd, bevatten meestal asbest. Het gebruik van asbest in dakmaterialen werd in 1998 verboden. Let op: een dak dat na 1998 is geplaatst, kan nog steeds asbest bevatten. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste stappen te nemen om de aanwezigheid van asbest te bevestigen.

Visuele aanwijzingen

Structuur van golfplaten

Asbesthoudende golfplaten hebben vaak een duidelijke wafelstructuur. Je kunt meerdere lagen in de plaat zien. Als deze kenmerken aanwezig zijn, is er een verhoogde kans dat het dak asbest bevat.

Vezels in leien

Bij leien kun je letten op grote witte vezels. Als je deze vezels ziet, is de kans groot dat de leien asbest bevatten.

Professionele inspectie aanvragen

Bij Belsol Group begrijpen we de complexiteit en urgentie van asbest dak verwijdering. Wij bieden professionele asbestverwijderingsdiensten aan, waarbij we voldoen aan alle wettelijke normen en voorschriften.

Neem contact op voor een vrijblijvend advies gesprek.  Ons ervaren team staat klaar om je te begeleiden bij het verwijderingsproces en om je te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie.