Advies zonnepanelen: waar moet je op letten?

Als je overweegt om zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel geven we je advies over waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.

Advies type zonnepanelen

Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen duurder, maar ook efficiënter dan polykristallijn zonnepanelen. Als je een klein dak hebt en beperkte ruimte hebt voor zonnepanelen, zijn monokristallijn panelen wellicht de beste optie. Als je daarentegen een groter dak hebt en meer ruimte hebt voor zonnepanelen, kunnen polykristallijn panelen een goede keuze zijn vanwege de lagere prijs.

Kwaliteit van de zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen varieert sterk, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Zoek naar zonnepanelen van gerenommeerde merken met een goede reputatie en controleer of ze voldoen aan de Europese normen.

Installatie

Het installeren van zonnepanelen is geen eenvoudige taak en het is belangrijk om dit professioneel te laten uitvoeren. Bij Belsol Group kies je voor een gecertificeerde installateur met ervaring en expertise op het gebied van zonnepanelen. Voordat de installatie begint ontvang je altijd eerst een offerte voor de installatiekosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van elektriciteit, de grootte van het zonnestelsel en de locatie van je huis. Over het algemeen geldt dat hoe groter het zonnestelsel, hoe sneller je de investering terugverdient. In België is de gemiddelde terugverdientijd 5 jaar. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van je beslissing.

Onderhoud

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om ze schoon te houden. Zorg ervoor dat er geen vuil, bladeren of andere obstakels op de panelen liggen die de efficiëntie van de panelen kunnen verminderen. Reinig de panelen indien nodig met een zachte borstel en wat water.

Financiering en subsidies

Zonnepanelen zijn een investering, maar er zijn verschillende manieren om de kosten te verlagen. In België zijn er bijvoorbeeld verschillende subsidies beschikbaar voor de aankoop en installatie van zonnepanelen. Daarnaast kun je ook overwegen om een lening af te sluiten of te kiezen voor zonnepanelen op afbetaling.

Samenvatting advies zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame en slimme investering, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. Let op het type zonnepanelen, de kwaliteit ervan, de installatie, de terugverdientijd, het onderhoud en de financieringsmogelijkheden. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Wij geven je graag advies over het aankopen en laten installeren van zonnepanelen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies.