8 tips om optimaal te profiteren van zonnepanelen

Bepaal je besparingsdoel, energieverbruik en budget

Voordat je je onderdompelt in de wereld van zonnepanelen, is het belangrijk om te bepalen wat je wilt besparen, wat je energieverbruik is en wat je budget is. Wil je je volledige stroomverbruik compenseren? Hoeveel kun je op dit moment investeren? Wat is je maximale budget inclusief installatiekosten? Als je op dit moment niet genoeg budget hebt om zonnepanelen te kopen, overweeg dan om ze te huren.

Overweeg kopen of huren

Afhankelijk van je budget kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te kopen of te huren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Als je genoeg budget hebt, een snelle terugverdientijd wilt en maximale besparing belangrijk voor je zijn, is het waarschijnlijk het beste om zonnepanelen te kopen. Als je het moment van aankoop wilt uitstellen, maar wel direct wilt besparen op je energiekosten met een vast maandbedrag, is het huren van zonnepanelen een goede optie.

Controleer of je woning geschikt is voor zonnepanelen

Bijna elk dak in België is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar er zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden. Denk aan de staat van je dakpannen en de oriëntatie van je dak. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van ongeveer 30 à 40 graden levert het optimale rendement op.

Dit betekent echter niet dat je geen zonnepanelen kunt plaatsen als je dakoriëntatie anders is. Het rendement kan iets lager zijn, maar het is nog steeds de moeite waard. Houd ook rekening met eventuele schaduw door bomen, andere gebouwen of schoorstenen op je dak.

Schaduw kan de productiviteit van je zonnepanelen verminderen. Als je schaduw hebt of zonnepanelen op verschillende daken of onder verschillende hoeken wilt plaatsen, kun je kijken naar parallelle schakeling van de panelen. Hierbij kunnen zonnepanelen onafhankelijk van elkaar werken en heb je optimaal inzicht in het rendement per paneel.

Bereken het benodigde vermogen voor je zonnepanelen

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het vermogen van de omvormer perfect is afgestemd op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Het wordt aanbevolen dat het vermogen van de omvormer iets lager is dan de maximale capaciteit in Wattpiek van je zonnepanelen.

Bijvoorbeeld, als je een zonnepaneleninstallatie hebt met een capaciteit van 3.000 Wattpiek, is een omvormer van 2.500 watt een geschikte keuze. Op deze manier zorg je voor een optimale werking van het systeem en maximaliseer je de energieopbrengst.

Kies een merk en type zonnepanelen

Bij het kiezen van zonnepanelen zijn er verschillende merken, typen en kleuren waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit, garanties en specificaties van de verschillende merken. Denk bij je keuze aan het vermogen van het zonnepaneel en de garantievoorwaarden.

Kies de juiste omvormer

Bij de aanschaf van zonnepanelen is ook een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in wisselstroom, die bruikbaar is voor het elektriciteitsnet. De keuze van de omvormer heeft invloed op het rendement van je zonnepanelen.

Let op het vermogen van de omvormer, mogelijke schaduwvorming, verschillende dakoriëntaties en het type aansluiting (1-fase of 3-fase). Zorg ervoor dat het vermogen van de omvormer is afgestemd op de totale capaciteit van je zonnepanelen.

Onderhoud je zonnepanelen regelmatig

Om gedurende 30 jaar optimaal te profiteren van je zonnepanelen, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Een monteur kan de installatie controleren op goede werking en elke twee jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren. Dit zorgt voor het beste rendement en voorkomt eventuele problemen.

Plan een adviesgesprek

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het van groot belang om eerst een adviesgesprek aan te gaan. Tijdens dit gesprek kunnen wij samen met jou een gepersonaliseerd plan van aanpak opstellen voor de installatie van zonnepanelen. Het hebben van een duidelijk plan helpt bij het maken van de juiste keuzes en zorgt ervoor dat de installatie optimaal aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.